Her i det kolde nord er det meget almindeligt at lide af mangel på D-vitamin. Men, selvom det ikke er muligt at tanke op på D-vitamin med solen i vinterperioden, er der heldigvis også nogle andre måder, du kan gøre det på.
For langt de fleste af os gælder det, at vi i vinterhalvåret får for lidt D-vitamin. Solen er ikke fremme, så derfor er det nødvendigt at finde andre kilder til D-vitamin, indtil vi igen kan sætte os udenfor og tanke helt naturlig op. Det er vigtigt at få D-vitamin nok, da det ellers kan lede til knogleskørhed og svage knogle generelt.
Indholdsfortegnelse
Hvordan får man D-vitamin om vinteren?
Når nu solen ikke kan klare arbejdet, er der heldigvis en længere række kilder til D-vitamin, som du kan gøre brug af i vinterhalvåret.
Fed fisk
Vil du gerne have D-vitamin af helt naturlige veje, bør du spise fed fisk et par gange om ugen. De indeholder nemlig en del D-vitamin. Derudover har fisk også andre gavnlige næringsstoffer, som er gode for os – derfor er det ren win-win, hvis du får spist fisk som makrel, laks, sild og ål flere gange om ugen. I forhold til laks er det bedst med vildlaks, hvis det er muligt.
Kød, mælk, ost og æg
Du kan med fordel supplere den fede fisk med fødevarer som kød, mælk, ost og æg, da disse også indeholder D-vitamin. Det er dog i mindre mængder end fed fisk. Dog er det sunde råvarer, som også er godt for kroppens øvrige funktioner.
Kosttilskud
Et meget populært valg blandt mange danskere om vinteren er at benytte sig af kosttilskud med D-vitamin. Det er særligt en god ide for dem, som ikke kan lide at spise fisk. Der findes mange forskellige kosttilskud med D-vitamin på markedet, så vælg dem du har det bedst med.
Du behøver ikke tage mere end 10-20 mikrogram om dagen, da der ikke er grund til at tage at tage større doser. For det dækker dig ikke bedre ind. Tværtimod kan høje doser af D-vitamin være skadeligt og føre til formindsket muskelstyrke.
Hvordan ved man, om man har D-vitaminmangel?
Hvis du generelt ikke er meget udenfor, når solen står højt på himlen, og du heller ikke ofte får spist fisk, er du med al sandsynlighed i risikozonen for at mangle D-vitamin. Inden du dog går i gang med at tage diverse tilskud, kan du bestille tid ved lægen for at få det tjekket. Man kan nemlig gennem en blodprøve se, om du mangler D-vitamin og derfor er nødt til at starte op på en behandling med kosttilskud.
Det er vigtigt at tage alvorligt, da sværere mangel på D-vitamin kan føre til et fald af indholdet af calcium i blodet. Har du derfor mistanke om, at du måske ikke får nok D-vitamin, er det bare med at blive tjekket og eventuelt starte på en kost med flere fisk eller en daglig ration af kalkpiller med D-vitamin. Det er heldigvis ret nemt at gøre noget ved.