Hvordan skal man teste sin kondition?

Hvordan skal man teste sin kondition?

3 hovedoverskrifter:

  • Hvordan tester man sin kondition?
  • Sådan tester du din kondition
  • 3 metoder til at teste dit kondital

Der kan være flere grunde til, at man gerne vil teste sin kondition. Konditallet siger noget om kroppens maksimale evne til at optage og transportere ilt i kroppen. Med konditallet kan man derfor sammenligne sit kondital med andres med hensynstagen til kropsvægt og køn.

Du kan teste dit kondital på mange forskellige måder. Læs med her hvor vi giver tre bud på, hvordan du tester dit kondital, og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Cooper-testen

Cooper-testen er en 12 minutters løbetest, hvor du skal løbe så langt, som du kan. Testen er derfor meget simpel. Testen skal gennemføres ved et nogenlunde fladt område, så du ikke bliver udfordret af skiftende hældninger. En løbebane eller en park er et ideelt sted til at gennemføre testen. Du kan bruge et GPS-ur, din mobiltelefon eller en ruteopmåler på nettet til at måle ruten op. Når du har den tilbagelagte distance, kan du nu aflæse dit kondital på i en matrix. Matrixen tager højde for din alder og dit køn, og derfor er den meget retvisende.

Bip-testen

Bip-testen er også kendt som Bleep-test, Yo-yo test og Shuttle run. Kært barn har mange navne.

En af fordelene ved testen er, at den kan udføres let, fordi den ikke kræver særligt udstyr. Man kan desuden teste en større gruppe på samme tid. Testen udføres ved at man måler 20 meter op og markerer endepunkterne med kegler eller streger. Når det første bip lyder, så begynder man med at løbe og ved det næste bip skal næste streg nås. Hvis man løber for hurtigt skal man stoppe og vente på bippet. Når man hører dobbelt-bippet betyder det, at hastigheden øges. Når man ikke længere kan følge hastigheden, så aflæser man konditallet. Du beregner dit kondital med følgende regnestykke: 18.38 + (0.3301 + løbedistance) – (5.92 x dit køn, hvor kvinde=1, mand=0)

Du kan beregne dit bip-tal på forskellige hjemmesider, hvor du blot skal taste tallene ind i et skema. 

Bruce løbebåndstest

Med Bruce løbebåndstest kan du nemt teste dit kondital. Det eneste du skal bruge er et løbebånd, som har en pålidelig styring af hastighed og hældning. Du skal følge de nedenstående trin, som ændrer hældning og hastighed hvert tredje minut:

Tid: 0 min., hastighed: 2.7 km/t, hældning: 10 %

Tid: 3 min., hastighed: 4.0 km/t, hældning: 12%

Tid: 6 min., hastighed: 5.5 km/t, hældning: 14%

Tid: 9 min., hastighed: 6,8 km/t, hældning: 16%

Tid: 12 min., hastighed: 8,0 km/t, hældning: 18%

Tid: 15 min., hastighed: 8,8 km/t, hældning: 20%

Tid: 18 min., hastighed: 9,6 km/t, hældning: 22%

Noter hvor lang tid du kan følge testen og indtast tallene i en beregner, som du kan finde på nettet. Det er en god idé, at du sikrer dig, at løbebåndet kan indstilles de hastigheder og hældninger, som testen kræver. Det er nemlig ikke alle løbebånd, der kan det.