Der er officielt: Gaming er godt for dit helbred – her er grundene

Spil og gaming har nogle gange være associeret med negative aspekter. Men faktisk er der en masse positive ting ved gaming, som er godt for dit helbred, og dem fortæller vi om i denne artikel.

Det er ikke bare noget vi siger. Videnskaben bakker op om, at gaming er godt for helbredet. En australsk undersøgelse har påvist, at gaming forbedrer de akademiske præstationer, fordi gamere oftere skal løse matematiske og almene gåder i spillene, for at kvalificere sig til næste niveau. Mange online casino-spil hos for eksempel Unibet er ren matematik, hvor spillerne skal bruge kompetencer som sandsynlighedsregning og strategisk tænkning i spil som blackjack og poker. Og nu er det også videnskabeligt bevist, at gaming er godt for det fysiske helbred. En undersøgelse fra Louisiana State University fra 2018 har konkluderet, at videospil i kombination med fitness coaching og en skridttæller kan hjælpe folk med at tabe sig, sænke blodtryk og kolesterol samt øge deres niveau af fysisk aktivitet. En anden undersøgelse fra Max-Planck Institute for Human Development and Charité University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus i Berlin, Tyskland påviste at videospil direkte påvirker dele af hjernen, som er ansvarlig for hukommelsen, rumfølelse, organisering af information samt finmotorikken.

Men hvordan er gaming helt præcis godt for helbredet?

Det kommer naturligvis an på, hvad du spiller, men gaming som Wii Sports og Wii Fit har været bevist som værende lige så sunde som at gå på et løbebånd! Og egentlig giver det god mening – motion er trods alt motion, og om man sidder svedende på en dødkedelig kondicykel eller leger motionen ind, er vel det samme. Ovenikøbet kan motion via gaming være mindre belastende for kroppen, og i tilfælde af at man restituerer fra skader eller sygdom, er gaming en mild og skånsom motionsform. Flere studier har endda vist at gaming kan fungere som smertestillende medicin og reducere symptomer som angst og smerter fra operative indgreb og sygdomme.

Det er også bevist at spil på for eksempel PlayStation og Xbox er en fantastisk måde at socialisere med venner og familie og stresse af efter en krævende dag på jobbet. At være sammen med andre mennesker er godt for både det fysiske og psykiske helbred, og spillene kan være med til at afhjælpe indesluttethed og skabe stærkere bånd med andre gamere.

Udover alle de positive ting som gaming gør ved hjernen, som vi ikke kan se, har gaming også en direkte effekt på for eksempel synet. Væk med myter om firkantede øjne af for meget fjernsyn – al forskning tyder på, at gaming faktisk er godt for synet og forbedrer den rumlige synsopfattelse, som blandt andet er din evne til at genkende tætsiddende objekter som bogstaver. Gaming har også vist sig at gavne folk med spastiske lammelser og har gjort det muligt for ordblinde at læse hurtigere.

Som vist er det på tide at gøre op med gamle myter om gaming, for spil har mange fordele for det psykiske og mentale helbred.