Brug belønninger som træningsmotivation

Du kender det sikkert udmærket godt. Du burde rejse dig fra sofaen og løbe en tur, tage i fitness eller måske bare gå en lang tur. Det er dog som om sofaen har sugekopper, og du ikke kan rejse dig uanset, hvad du gør. Sådan føles det i hvert fald!

Mange danskere vil rigtig gerne træne. Motivationen er som udgangspunkt at tabe sig, blive mere sund, undgå sygdomme, få en mere muskuløs krop eller lignende. Denne form for motivation burde være nok i sig selv, men er det desværre ikke for alle.

Grunden hertil er, at du ikke bare sådan lige får en flot og slank krop. Du bliver heller ikke muskuløs fra den ene dag til den anden. Ting tager tid – særligt indenfor træning. Og netop derfor mister mange motivationen undervejs. Og hvad skal du så stille op?

Beløn dig selv

En god metode til at bevare træningsmotivationen – eller vække den til live, hvis den slet ikke er der – er at belønne dig selv for de resultater, du opnår undervejs. Har du et mål om at tabe dig 20 kg., er motivationen selvfølgelig først og fremmest netop dét; altså at tabe dig. Her får du dog først ”belønningen” i form af vægttabet, når de 20 kg. er væk. Der er ingen belønning på kort sigt.

Det kan du heldigvis gøre noget ved – du kan nemlig belønne dig selv undervejs. Tager vi udgangspunkt i eksemplet med at tage sig 20 kg., kan du f.eks. give dig selv en belønning, når du har tabt dig de første 5 kg. Du kan også belønne dig selv, hvis du klarer en uge uden sodavand eller junk food. Mulighederne er mange; det gælder blot om at tænke kreativt.

Hvad skal belønningen være?

Når du vælger at bruge belønning som træningsmotivation, er det vigtigt, at du ikke vælger en belønning, der går imod det, du arbejder for. Er målet at tabe sig, giver det f.eks. ingen mening at belønne dig selv med junk food, hvis du netop har klaret en uge uden junk food. Her arbejder belønningen imod dit mål.

Tænk i stedet over, om du kan belønne dig på anden vis. Det kunne f.eks. være, at du godt kunne tænke dig en særlig ting. Lad os sige et nyt dansk ur. Når du dit delmål, kan du dermed belønne dig med et af de danske ure, du godt kunne tænke dig. Det kan også være en oplevelse i form af et restaurantbesøg eller en biograftur. Mulighederne er mange, så sæt dig et delmål og find på en belønning – så vil du opleve, at det bliver nemmere at finde motivationen frem!