5 gode råd til at holde din ryg glad

Ryggen er virkelige en af de vigtigste dele af vores krop. Så mange af vores bevægelser, hvad enten vi taler dagligdagsbevægelser eller motion, er dybt afhængige af ryggen. Det er også derfor ikke vært at se hvorfor det er vigtigt at holde sin ryg sund og rask.

En sund ryg er selvfølgelig normalen, men rygsmerter er ganske udbredt herhjemme, og de bliver bare mere almindelige med årene. Ønsker du at komme smerterne i forkøbet og sikre dig en sund ryg, er der heldigvis en masse ting du kan gøre. Følg med her for 5 gode råd til en sund ryg.

Hold dig i gang

Første, og nok vigtigste råd, er at du bør holde dig i gang. Der er ikke noget ryggen elsker mere end en krop i bevægelse, og virkelig mange rygsmerter kan typisk spores tilbage til inaktivitet. Derfor er en relativ aktiv tilværelse en af de bedste veje til en sund ryg.

Du behøver dog ikke være maratonløber for at have en sund ryg. Alle typer bevægelse tæller for ryggen, hvad enten det er hverdagsopgaver eller motion. Det bedste er at finde ting du kan blive ved med at gøre. Er du ikke til at løbe, så bare gå en fin aftentur. Alt hjælper.

Hold dig ikke i ro

Den anden side af dette, er vores andet råd. Har du ondt i ryggen skal du prøve at undgå at holde dig i for meget ro. Det kan selvfølgelig være nødvendigt at ligge lidt ned engang i mellem, men det er ikke dette der gør dig rask og giver en sund ryg.

Faktisk kan det at ligge for meget ned i visse tilfælde forværre hele situationen. Prøv derfor så vidt muligt at undgå inaktivitet hvis smerterne kommer. Er dette helt umuligt bør du nok søge hjælp hos en professionel, men mere om dette senere.

Undgå store ”forandringer”

Ryggen tilvender sig hele tiden hvordan vi lever vores hverdag. Dette er en fantastisk ting, og med til at ryggen alt taget i betragtning kan holde til så meget igennem livet. Det betyder dog også, at ryggen ikke kan lide store og pludselige forandringer i hvor aktiv den skal være.

For at give et klassisk eksempel, kan man nævne husejeren der i den første dejlige forårsweekend kaster sig over en masse havearbejde. Er vedkommende i forvejen meget aktiv er dette ikke det store problem, men hvis det for ryggen opfattes som en stor omvæltning kan det give smerter. Forsøg derfor at omlægge dit aktivitetsniveau mere blidt og over længere tid.

Drop myterne

Der findes mange myter om hvordan du får en sund ryg, og selvom der kan være sandhed i nogle af dem, er der også mange misforståelser og løgne. To af de største er ”løfte med benene” og ret ryggen.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det er vigtigt at skåne ryggen når du løfter tunge ting. Men ryggen kan altså holde til en del, så mærker du ikke smerte og er løftning ikke en stor del af dit arbejde, kan du altså godt løfte uden at skulle helt ned i knæ.

Med ”ret ryggen” er der igen noget om snakken, men så heller ikke helt. Selvfølgelig er det godt at træne ryggen så den nemt sidder oprejst, men hænger du en smule, særligt hvis du er lidt oppe i alderen, er dette altså ikke din største bekymring.

Søg hjælp hvis det bliver slemt

Den gode nyhed om en sund ryg er, at ryggen er fantastisk til at tage vare på sig selv, så langt de fleste smerter vil gå væk efter et stykke tid. Desuden er selv de mere kroniske smerter sjældent voldsomt farlige.

Dette betyder dog ikke at du ikke skal søge hjælp hvis din ryg plager dig. En sund ryg handler lige så meget om velvære i dagligdagen som noget andet. Har du pludselig fået ondt i ryggen kan for eksempel en kiropraktor afhjælpe akutte rygsmerter. Kiropraktorer er uddannede i kroppens bevægeapparat, og kan hjælpe med både diagnosticering, behandling og forebyggelse hvis du vil have en sund ryg fremover.