Er det godt for dig at svede? – Hvad er sved og hvorfor sveder du?

Er det godt for dig at svede - Hvad er sved og hvorfor sveder du

Sved er noget som de fleste af os syntes er en smule ubehageligt. Samfundet har gjort det til noget som er ulækkert og det er derfor at vi føler at det er ubehageligt med denne ellers helt naturlige biologiske funktion vi har i kroppen.

Der findes en masse skidt på nettet, primært fra en masse alternative sundhedshjemmesider hvor der står en masse omkring alle ’’fordelene’’ ved at svede. Her har vi forsøgt at skære igennem alt det der ikke passer og give dig fakta omkring hvad sved rent faktisk er og hvorfor du gør det.

 

Hvad er sved?

Sved er en farveløs saltvandsfugt som vi udskiller fra vores svedkirtler. Du har op imod tre og fire millioner svendkirtler i kroppen og de falder i to kategorier, nemlig Eccrine kirtler som er spredt ud over hele huden på din krop og apocrine kirtler som er fundet på områder som eksempelvis armhuler og kønsorganerne. Disse bliver udviklet i puberteten eftersom de også er årsagen til hvorfor kroppen frigiver lugtfri fermoner.

Sved lugter som regel ikke. Hvis du spiser eller drikke nogle bestemte ting, såsom hvidløg eller alkohol så kan sveden udskilles fra eccrine svedkirtler som kan have en dårlig lugt. Nogle former for medicun kan også gøre det.

Når det kommer til dine armhuler, så er det ikke fordi de apocrine svedkirtler der lugter af sved, men nærmere fordi disse svedkirtler producere sved som har et højt indhold af protein. Bakterierne i din hud finder det nemlig let at nedbryde denne slags sved som nogle gange resultere i dårlig kropslugt.

 

Hvorfor sveder man?

Din krop forsøger at regulere dens temperatur. Det er årsagen. Det er så simpelt.

Du sveder og derefter vil sveden fordampe fra din hud og køle dig ned.

Her er et nogle situationer hvor din krop har brug for at blive afkølet og derfor får dig til at svede.

  1. Motion, naturligvis! Hvis du tager ud og cykler en tur, så vil din kropstemperatur stige hvilket fremmer sved. Du skal huske at du taber væske i denne proces, så det er bedst at drikke en masse vand.
  2. Varmt vejr. Der lever mange mennesker i varmere klimaer, som ikke oplever den samme problemer med sved som vi gør her i Danmark.
  3. Spis krydret mad snyder din huds receptorer til at tro at de har det varmt og som får dig til at svede.
  4. Følelsesmæssigt stress. Ligesom når du får en løbende næste når du træner, så kan sved blive fremprovokeret af følelser såsom nervøsitet fordi det påvirker vores sympatiske nervesystem og fortæller din krop at den skal køles ned fordi den er i en stressfyldt situation.
  5. Ikke overraskende så vil du opleve at når du bliver syg med feber, så vil temperaturen stige og du kommer til at svede for at få temperaturen tilbage til normalen. Sygdomme såsom diabetes og angst kan også gøre at du kommer til at svede sammen med nogle typer medicin.

 

Hvad er fordelene?

Der er kun én fordel ved at svede. Det køler din krop ned.

Hvis man er nysgerrig og googler ’’fordele ved at svede’’ så vil man dog kunne blive ret forvirret. Der er en masse alternative sundhedshjemmesider som fortæller at hvis man sveder så kan det potentielt hjælpe dine nyrer og få udrenset kroppen. Der findes en masse hjemmesider som fortæller fordele ved at svede og slår dem sammen med fordelene ved at motionere, sådan generelt set.

Men beviserne for at ’’svede det ud’’ skulle være godt for dig, udover for at nedkøle din krop er tvivlsom. Den slags motion der får dig til at svede er godt for dig, men det er altså ikke sveden i sig selv der er god for dig. Og når du sveder meget, så skal du huske at vedligeholde din væskebalance med en masse vand (som eksempelvis fiji vand, som eftersigne skulle være noget af det mest rene vand man kan få), da det ikke er særligt rart at komme i væskeunderskud. Dog er helt almindeligt postevand fra hanen også helt fint, men hold igen med de forskellige energidrikke som ofte indholder en masse tomme kalorier.

 

Betyder forøget svedproduktion også forøget ydeevne?

Sandsynligvis ikke, men det er et godt biologisk tegn på at din træning er effektiv.

Men hvad der er forvirrende er dog at nogle af de bedste atleter i verden sveder mere.

Så de bedste atleter i verden sveder sandsynligvis mere end du gør, men hvis du forsøger at svede lige så meget som dem (hvis du skruer op for varmen og ikke bruger en blæser under træningen), så vil det ikke forbedre din ydeevne.

Sved reflektere blot hvor hårdt du træner, og din kondition og ydeevne kan ikke blive forbedret eller målt i hvor meget du sveder.

 

Så, er det godt at svede?

Jamen ja, det er rigtigt godt at svede, fordi det betyder at du træner. Men sved i sig selv er ikke noget fantastisk. Det er en biologisk funktion som din krop har, som er lavet for at din krop fungere optimalt under pres og hårdt arbejde. Din krop har nemlig ikke godt af at blive overophedet og derfor begynder du at svede.