Hvilken slags proteinpulver er bedst til kvinder?

Hvilken slags proteinpulver er bedst til kvinder

Uanset hvad mange virksomheder fortæller, så er der ikke én enkelt slags proteinpulver som er bedst til kvinder. Her vil jeg fortælle dig hvordan du finder den der er bedst til dig.

Det kan være svært at finde det rigtige proteinpulver.

Skal jeg vælge en Whey protein? Eller Casein? Soya? Æg? Ris? Hamp? Ærte? Eller noget helt andet?

Tja, hvis du er lige som mig, så vil du have noget proteinpulver som opfylder de følgende kriterier:

 • God energifordeling (højt indhold af protein og lavt indhold af kulhydrat og fedt).
 • Minimalt indhold af tilsætningsstoffer.
 • Har en god smag.
 • Bliver let blandet op.
 • Har en rimelig pris.

Det får feltet indskærpet en del, men der er stadig en hel masse muligheder derude. I denne artikel, så vil jeg kigge på hver enkel af dem og hjælpe dig med at finde det som passer bedst til din krop og dine behov.

Lad os starte med at tale om en af de meget kendte myter om proteinpulver og vægttab.

Det bedste proteinpulver til vægttab

Her er sandheden om sundheds og fitness markedsføringen:

Hvis du drastiske ønsker at forøge salget på et produkt eller en service, så bare fortæl dem at det hjælper dem med at tabe sig.

Lidt ligesom vægttabs piller, vægttabs proteinbarer og vægttabs proteinpulver.

Sandheden er desværre blot at der ikke findes noget ’’vægttabs mad’’ eller kosttilskud der direkte får dig til at opnå et vægttab.

Når det er sagt, så er der noget mad som er bedre under et vægttab end andet.

Årsagen til at noget mad er bedre til vægttab end andet, handler mest af alt om mængden af kalorier de indeholder og hvordan de kalorier er fordelt på henholdsvis protein, kulhydrat og fedt.

Generelt set, så er den bedste mad til vægttab, den mad som giver en masse god næring og som mætter ordentligt og som også er relativt let på kalorier og på det ’’dårlige fedt’’ samt sukker især.

Når du fokuserer på at spise disse typer mad, så har du en langt mindre sandsynlighed for at kæmpe med sult og overspisning.

Som eksempel, så er min ynglingsmad under et vægttab:

 • Fedtfattige varianter af protein såsom fedtfattige typer kød (kylling, oksekød osv.), madvarer som har et lavt indhold af mættet fedt, æggehvider og endda kort og grøntsager. Selvom proteinpulver er let at bruge, så kan det efterlade dig sulten, hvis du har en stor appetit.
 • Fuldkorns produkter såsom brune ris, havregryn og fuldkorns pasta.
 • Grøntsager såsom grønne ærter og bønner.
 • Søde kartofler som ligger lavt på det glykotiske indeks og som smager lækkert.
 • Som du kan se, så en mase mad med højt indhold af fiber og ubearbejdet mad som også smager godt, og giver din krop alt den slags ernæring som holder dig mæt.

Den mad som du gerne vil undgå når du forsøger at tabe dig, er det som har mange kalorier og har et højt indhold af mættet fedt og tilsat sukker, men som ikke rigtigt mætter særligt meget.

Meget bearbejdet junkfood såsom chips, slik, cookies og andre ’’godter’’ og drikkevare som indeholder kalorier, passer til den dårlige mad, men det er også et par af de sunde muligheder som man skal holde igen med.

Som eksempel, så elsker jeg nødder og smør, men jeg er nødt til at begrænse mit indtag af dem mens jeg er på diæt, fordi de indeholder en hel masse kalorier og fedt uden at gøre så meget for at mætte mig. Det samme gælder mad som tørret frugt, chokolade, avocado og mad med meget mættet fedt, som jeg er kæmpe fan af, men som jeg undgår at spise når jeg er på diæt.

Når vi taler om proteinpulver, så er det proteinpulver som er bedst til vægttab, det som er tættest på rent protein som muligt.

Efter min mening, så er alle kulhydrater og fedt i proteinpulver bare et ’’spild’’ af kalorier som jeg hellere vil spise fra rigtig mad i stedet for.

Faktisk, så er det en dårlig ide generelt set at drikke dine kalorier, når du er under en diæt for forsøger at tabe fedt.

Hele problemet med de kalorieholdige drikkevarer, som er alt fra sodavand, til sports og energidrikke og de mætter slet ikke som rigtig mad gør.

Du kan drikke 1000 kalorier og være sulten en time senere, mens hvis du spiser 1000 kalorier af mad, som har en god portion af protein og fiber, så vil du sandsynligvis være mæt i mellem 5 og 6 timer.

Det er årsagen til at dem som drikker deres kalorier, har en større sandsynlighed for at overspise end dem som ikke gør. Det er også derfor at undersøgelser viser en klar forbindelse mellem et større indtag af sukkerholdige forfriskninger og vægtforøgning hos både børn og voksne.

Okay, lad os tage et kig på de mest populære typer proteinpulver på markedet og lad os starte med whey protein.

Alt om whey (valle) proteinpulver

Whey protein er uden sammenligning det mest populære protein kosttilskud der findes derude. Du får en masse protein for dine penge, det smager godt og dets aminosyrer profil er særligt godt egnede til muskelopbygning (som jeg kommer ind på mere omkring, om et øjeblik).

Men hvad er det endeligt?

Whey (valle) proteinpulver er et biprodukt af osteproduktionen. Efter at mælken er blevet klargjort, så er det vallen som er tilovers.

Det var tidligere noget som man smed væk som affald, men man fandt ud af at det var en ideel kilde til protein og at det indeholdt et højt indhold af aminosyren, som også er kendt som leucine. Leucine er en essentel aminosyre som spiller en vigtig rolle indenfor proteinsyntesen.

Da hele verden indenfor sportsernæring og kosttilskud fandt ud af denne undersøgelse, så blev whey proteinpulver født og nok det mest solgte og anerkendte kosttilskud i verden.

Whey protein kan blive taget når som helst, men det er særligt effektivt efter træning, som en kilde til hurtigt optageligt protein, grundet at det bliver hurtigt fordøjet, hvilket gør at det giver et skud aminosyrer i blodet (særligt leucine). Dette vil stimulere mere muskelvækst end langsomt optageligt protein.

Så Whey er et godt proteinpulver til både mænd og kvinder.

Jeg bør også nævne, at selvom du ikke er laktose intolerant, så kan du stadig godt være alergisk for proteinerne som findes i komælk. Det er derfor at nogle folk ikke tåler bestemte typer valleprotein, såsom eksempelvis whey isolate, som har fået alt laktose fjernet.

Hvis valleprotein chikanere din mave, så prøv en proteinvariant som ikke er baseret på mælk, som eksempelvis æggeprotein, risprotein eller ærteprotein, som jeg kommer ind på længere nede, som er et ganske fint alternativ.

Alt om casein proteinpulver

Ligesom Whey (valle) protein kosttilskud, så er casein proteinpulver også meget populært og det bliver også skabt med proteinen som findes i mælk. Ostemassen som danner mælke koagulationer er casein.

Casein protein bliver fordøjet langsommere end whey proteinen gør, hvilket derfor ikke giver en stor stigning i aminosyrerne i blodet, men giver i stedet et mere stabilt niveau som er fordelt over flere timer.

Der har længe været en debat, som handler om hvilket kosttilskud som er bedst, whey eller casein protein til at opbygge muskelmasse. Men her er hvad eksperterne er enige om:

 • Grundet dets hurtige optagelse og højt indhold af leucine, så er en 30 grams servering af whey protein sandsynligvis bedst efter din træning.
 • Grundet dets langsomme frigivelse af aminosyrer, så er casein et godt alternativ til et protein tilskud som man tager i løbet af dagen. Selvom det enten er, eller ikke er bedre efter træning med whey protein (eksperterne mener at det er), så er der undersøgelser der indikerer at når vi snakker protein pulver, så er et langsomt optageligt protein det bedste valg når vi snakker opbygning af muskelmasse.
 • Casein er et godt protein at indtage inden du går i seng, hvilket kan hjælpe med restitutionen.

Den casein proteinpulver jeg selv bruger er denne casein protein. 

Jeg har altid brugt whey protein i mine shakes efter træning og jeg fortrak senere på dagen at tage æggeprotein senere hen på dagen, men æggeprotein priserne er steget i vejret, så derfor så nøjes med med skyr i stedet.

Alt om æggeproteinpulver

Mange folk ved ikke at man kan købe æggeproteinpulver, men det kan du altså og det er faktisk en fantastisk kilde til protein.

Æggeproteinpulver har 3 primære fordele.

Dett er et mål af hvor effektivt din krop faktisk kan fordøje forskellige former for protein og her er æggeprotein på toppen af listen. Ifølge denne undersøgelse så er æggeprotein lignende whey protein i dets evne til at stimulere muskelvækst.

 • Æggeprotein fordøjes meget langsomt (langsommere end casein protein).

Som du ved, så betyder det at aminosyrerne bliver langsommere frigivet i blodet, hvilket hjælper med at opnå muskelvækst.

 • Æggeprotein har meget lidt fedt og nærmest ingen kulhydrater.

Æggeproteinpulver er lavet af æggehvider, så hvis der er fedt eller kulhydrat i, så er det for at give det smag og tekstur.

Konklusionen omkring æggeprotein er at det er et godt proteinprodukt til de fleste formål.

Som jeg tidligere har nævnt, så har æggeproteinpulver længe været mit fortrukne protein kosttilskud udover min whey proteinpulver efter træning, men eftersom priserne på æggeproteinpulver ofte er i den høje ende så bruger jeg som udgangspunkt whey protinpulver.

Alt om Soya proteinpulver

Soya proteinpulver er lidt blandet.

Selvom undersøgelser har vist at det er en god og effektiv kilde til protein til at opbygge muskelmasse, så er det også en kilde til nogle problemer og især for mænd.

Ifølge nogle undersøgelser, så vil et løbende indtag af soya mad have feminine effekter på mænd, grundet østrogenlignende molekyler som er fundet i soyabønner kaldet isoflavoner.

Som eksempel så viste et studie på Harvard Universitetet ved at analysere sæden på 99 mænd og sammenlignende med deres soya og isoflavoner igennem de seneste 3 måneder.

De fandt ud af at både soya og isoflavoner blev forbundet med reducering i sædtallet på disse mænd. Mændene med det højeste indtag af soya havde gennemsnitligt 41 millioner sædceller per ml mindre end de mænd som ikke spiste soya mad.

På den anden side så viste et andet studie at 32 mænd som spiste et højt og et lavt indtag af isoflavoner fra soya protein i 57 dage og de fandt ud af at det ikke påvirkede sædkvaliteten.

Hvad betydet det så?

Tjae, der er ikke et endeligt svar endnu, men undersøgleser har vist at soyas effekt på mænd kan variere.

Konklusionen hvis du gerne vil have et kosttilskud med proteinpulver flere gange om dagen, er at jeg vil anbefale dig at tage noget andet end soya protein.

 

Konklusionen omkring det bedste proteinpulver til kvinder

Du ved nu alt du skal vide for at tage et ordentligt og velinformeret valg omkring hvad for noget proteinpulver der er bedst for dig.

Her er en opsummering:

 • Intet proteinpulver er nødvendigvis bedre til vægttab end noget andet, men jo mindre kulhydrater og fedt i pulveret jo bedre.
 • Whey protein er særligt godt direkte efter træning.
 • Whey casein og æggeprotein er generelt godt som kosttilskud, hvor casein og æggeprotein sandsynligvis er bedre til den langsigtede muskelopbygning.
 • Et langsomt optageligt protein som eksempelvis æggeprotein elelr casein protein er godt at tage inden du går i seng. Mad fungerer også godt i form af eksempelvis æg, skyr, græsk yougurt som er mine ynglingsmuligheder.
 • Det er sandsynligvis bedst at droppe soya protein og vælge noget andet i stedet.

Som jeg tidligere har nævnt, så har jeg fundet ud af at det protein som fungere bedst for mig er denne whey protein, som jeg altid tager efter mine træninger, mens jeg fortrækker æggeprotein til de andre tidspunkter hvor jeg tager protein kosttilskud. Med en smule erfaring og eksperimentering, så vil du også finde ud af hvad der fungere bedst for dig.